Kuksa Yapımı


 30.09.2013 : Kuksa Finlandiyada yüz yıllardır kullanılan  ahşap bir bardak. Yapımını anlatmadan önce Kuksanın  kısa bir  yapım hikayesini izleyelim.


 Kuksa yapımına Eylül ayının son günlerinde başladım ideal ölçülerde bulduğum kayın ağacı kütüğünün tabanını düzeltmek için bir miktar kestim ve tam ortadan ikiye ayırdım.




Daha önce ebatlarını belirlediğim taslağı kütüğün üstüne çizdim ve fazlalık olan yerleri kestim.

Fazlalık olan bölgeleri kestikten sonra sıra Kuksanın içini oymaya geldi bunun için elimde bulunan düz iskarpileleri kulladım fakat ince işçilik için oluklu iskarpile gerektiği için oluklu iskarpile arayışına başladım ve sonunda istanbulda bir dükkanda buldum istediğim seti.

İşe kaldığım yerden  devam ettim istediğim forma ulaşıncaya kadar törpü ve zımpara yardımıyla şekillendirmeye başladım.


Tutma yerleri açıldıktan ve ince zımpara işleri bittikten sonra logo çalışmasını yakma kalemiyle işledim.



 Karbon kağıdı yardımıyla logoyu Kuksa üstüne çizdikten sonra yakma kalemiyle üzerinden geçip işlemi bitirdim. Sonuç aşağıdaki gibi oldu =)

 Tüm işlemler bittiği için artık Kuksanın dışını Tik yağıyla doyurmaya geldi sıra. Tik yağının Kuksanın içine bulaşmaması için Kuksanın içini bal mumuyla doldurdum.




Bal mumu donduktan sonra Tik yağı dolu kaba Kuksayı daldırdım ve bu şekilde 1-2 gün beklettim.


12.01.2014 : Yarın Kuksayı Tik yağından çıkartacağım 1-2 gün kuruduktan sonra  iç kısmını zeytin yağı ile doldurup iç kısmını bu şekilde sırlayacağım.




13.01.2014
: Bugün Tik yağına batırdığım Kuksayı  yağın içinden çıkardım gerektiği kadar yağı içine çekmiş bu hem ağacın çatlamasına hemde su ve haşerelerden korunmasına yardımcı olacak. Kuksayı baş aşağı asarak fazla yağın üzeriden akması ve 1 gün boyunca kuruması için bekletiyoruz.



14.01.2014 : Bugün Kuksanın içindeki bal mumunu söktüm kalan bal mumlarını kalın bir zımparayla temizledikten sonra ispirtoyla sildim. Kuksa çok iyi kurumuş fakat hala Tik yağının kokusu yoğun bir şekilde var bunun geçmesi biraz zaman alacak ve bu sürede havalanması için dışarıda bekleteceğim. Bu arada boş vakit kalacağı için 2. Kuksaya başladım fotoğraflarını ileriki günlerde ekleyeceğim.


23.02.2014 : Final. bugün vakit bulup sonunda kuksayı bitirdim. İç kısmını zeytin yağıyla sırladım ve kuruduktan sonra kullanıma hazır oldu.Bu arada büyük bir hata yaparak kuksayı çatlattım ve tamir etmek zorunda kaldım =)







45 yorum:

  1. Yani Halit hayretler içinde takip ediyorum bu kuksa yapımını. Deden bir mirasçı bıraktı bu dunyaya.

    YanıtlaSil
  2. Selam; Bu yaptığınız ürünü satın almak istersek nasıl temin edebilirim. Lütfen bana yardımcı olunuz. Tşk.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İSTANBUL SULTANBEYLİDE ÜRETİME GEÇMİŞ BİYER VAR İNSTAGRAMDA GÖRDÜM KUKSATÜRK DİYE ARADAN GEÇEN ONCA YILDAN SONRA AÇILMIŞ OLMALI. BENDE İSTİYORUM AMA KENDİM YAPACAĞIM İNŞALLAH

      Sil
  3. Merhaba Fatih bey

    Kuksayı türkiyede satan görmedim bugüne kadar en kolay alabileceğiniz yer şuan Çin siteleri adresini aşağıda veriyorum kargo bedava olanları tercih ederseniz daha uygun fiyata alabilirsiniz.

    http://www.aliexpress.com/premium/kuksa.html?g=y&needQuery=n&SearchText=kuksa&CatId=0&initiative_id=SB_20140119225354&SortType=price_asc&filterCat=100004985,100004980,200003861&groupsort=1

    YanıtlaSil
  4. Slm yukarıdaki KUKSA bardağı yapan arkadaşın iletişim bilgilerine nasıl ulaşırım. KUKSA yaptırmak istiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih bey videodaki kişinin iletişim bilgileri malesef bende yok ama finlandiya yapılıyor orjinalleri internet üzerinden bir üretici bulma şansınız var

      Sil
    2. Merhaba fatih bey. Finlandiyadan orjinal kuksa elimde mevcut biraz geç oldu ama yeni gördüm yazılarınızı.

      Sil
  5. Elinize emeğinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş.

    YanıtlaSil
  6. merhaba emeğinize sağlık.. benim sormak istediğim kuksayı oymak yerine ahşap yakma havyası kullanarak yakıp sonrada yanan kısmı zımparalayıp kullanmamızın herhangi bir zararı olur mu (sağlık açısından ) teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sağlık açısından bir sorun teşkil edeceğini sanmıyorum fakat dediğiniz yöntemle o iş çok zor yapılır =)

      Sil
  7. merhaba tamiri ne ile yaptınız benimki kururken çatlamış

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba öncelikle geç cevap verdiğim için kusura bakmayın.Sorunuza gelirsek ben hızlı yapıştırıcıyı talaş tozuyla karıştırdım ve macun kıvamında uyguladım başarılı sonuç veriyor.

      Sil
  8. Merhabalar,

    Öncelikle elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş. Sayenizde yeni bir şey de öğrenmiş oldum.

    Ahşapla olan ilginize istinaden benim bir sorum olacaktı. Kuksanın iç kısmını özellikle tik yağına temas ettirmediğinizi fark ettim. Ben masif ahşaptan ada şeklinde, ana tezgahtan bağımsız tezgah-yemek masası karışımı bir şey yapacağım bugünlerde. 160 x 60 x 3 ölçülerinde gayet amacıma uygun güzel bir ahşap bulup aldım. Fakat ahşap henüz ham olduğu için, suyla temasına vs karşı bir koruma yapmam gerekiyor. Tik yağıyla korumayı düşünüyordum lakin yapacağım şey tezgah olduğu için yemekle temas etmesinin sakıncası olup olmadığına dair internette araştırma yaparken paylaşımınıza denk geldim.

    Böyle bir kullanım için tik yağı uygun değil midir? Eğer ki uygun değil derseniz önerebileceğiniz bir şey var mıdır?

    Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba öncelikle geç cevap verdiğim için kusura bakmayın. Tik yağı genel olarak dış mekanlarda kullanılan ahşap malzemelerde kullanıyor bahçe mobilyası vb. sizin kullanış amacınıza çok uygun benim Kuksanın içine tik yağı uygulamamın sebebi sıcak su veya çay koyduğumda yağ suya karışacağından dolayı insana zarar verebilir. Ancak sizin kullanacağınız tezgahta bu tip birşey olacağını sanmıyorum.

      Sil
  9. Merhabalar
    Oncelikle emeginize saglik cok guzel olmus. Bende bir kuksa yapmak istiyorum ve internetten baktigim kadariyla catlamamasi icin tuzlu suda kaynatmak gerekiyomus. Bu konuda bilginiz varmi? Neler yapabilirim.
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar

      Evet dediğiniz gibi tuzlu suda haşlıyorlar daha sonra yaptıklarımı bende bu şekilde yaptım. Fakat ağaç seçimine göre bu uygulama değişebilir.

      Sil
    2. Merhaba bende çam ağacından bir kuksa var bunun çatlamaması için kaynatmammı gerek yoksa tik yağında mı bekletem daha iyi olur teşekkürler

      Sil
  10. Ben kayin kutugu aradim ama istanbulda bir turlu bulamadim ve firinlanmis isimi gorecek kalinlikta bir kayin kerestesi buldum. Ona basladim. Ama cok kuru oldugu icin calismasi biraz zor acaba bitirdikten sonra tuzlu suda haslasam mi yoksa sizin yaptiginiz gibi mi yapsam. Sizin fikriniz nedir?

    YanıtlaSil
  11. Ayous ağacından yapın. kuksa için malzeme satılıyor. www.mehmetmarangoz.com.tr adresinden Özgür ULUs ile irtibata geçebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  12. ağaçların gövde kısmında ur şeklinde çıkıntılar oluşur. bu kısımı keserek aldıktan sonra kuksa yapıldığını da gördüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl kuksa yapımı ağacın dediğiniz yerlerinden yapılıyor yukarıdaki videodada görebilirsiniz.

      Sil
  13. Merhaba, oncelikle detayli anlatiminiz icin tebrik ederim. Benim sormak istedigim ortalama buyuklukte bir kuksa yapimi icin asagidaki agac yeterli olur mu?
    http://mehmetmarangoz.com.tr/ahsap-oyma-malz/ayous-agaci-835498401/10cmx10cmx20cm-ayous-agaci.html

    Simdiden tesekkurler tavsiyeniz icin
    Eren

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren bey merhaba

      10x10x20 yeterli ölçülerde. Öncelikle kuksanin iç kısmını yaparsanız daha rahat çalışırsınız. Ayous ağacı için tik yağı daldırma işlemi yapmayîn.

      İyi günler dilerim.

      Sil
    2. Merhaba,
      İlginiz ve geri donusunuz icin cok tesekkur ederim. Sizi takip etmeye devam☺️

      Sil
    3. Merhabalar ceviz ağacından yaptım yağlama olarak ne önerirsiniz acaba

      Sil
  14. Merhaba, ben kuksamu yaş armut ağacından yaptım, içinde budak yerleri büzüştü buraları neyle doldurabilirim? Kuksayı fırınlamaya, tuzlu suda kaynatmaya veya tik yağı kullanmaya gerek var mı ağaç türü bakımından ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mücahit be merhaba öncelikle geç cevap verdiğim için kusurabakmayın. Sorunuza gelirsek armut ağacı bu iş için uygun bir ağaç değil malesef bu yüzden fazla üzerinde çalışmadıysanız kayın ağacı kullanmanızı tavsiye ederim.

      Sil
  15. Merhaba.
    Ben de bir süre önce ahşap oyma işine merak saldım. Kuksa yapmak için de ayous ağacı parçası sipariş etmiştim. Kuksa yapımıyla ilgili araştırma yaparken de tesadüfen blogunuzu buldum. Bu işlerin ülkemizde ilgilisi malesef çok az. Bu nedenle blogunuzla tanışıp sizden haberdar olmak beni çok sevindirdi. Çalışmalarınızı merakla takip edeceğim. Kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semih bey merhaba

      İlginiz ve alakanız için teşekkür ederim =)

      Sil
  16. KUKSANIN TAMİRİNİ NEYLE YAPTINIZ PEKİ

    YanıtlaSil
  17. talaş ve hızlı yapıştırıcı karışımı

    YanıtlaSil
  18. Merhaba. Zeytin yağı ile sırlama işlemi tam olarak nasıl yapıliyor acaba?

    YanıtlaSil
  19. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. Merhaba; kuksamın bakımı için veya uzun yıllar kullanabilmem için önerebileceğiniz şeyler var mı ? Varsa Nelerdir ? (not: kuksam Huş ağacındandır.)

    YanıtlaSil
  21. Iyi günler ayous agacindan yaptığım kuksada su terlemesi mevcut zeytin yaginda beklettim fakat ayni sikinti devam ediyor bunu nasil engelleyebilirim sizce

    YanıtlaSil
  22. Iyi günler ayous agacindan yaptığım kuksada su terlemesi mevcut zeytin yaginda beklettim fakat ayni sikinti devam ediyor bunu nasil engelleyebilirim sizce

    YanıtlaSil
  23. S.a. Üstad ellerine sağlık. Kuksa bardak ile sıcak içecekler içmemizde bir sakınca var mıdır?

    YanıtlaSil
  24. merhaba, ben bir tane kuksa bardak yapmayı düşünüyorum fakat aklıma takılan şey kuksanın çatlaması ve bunun için galiba tik yağını kullanıyorsunuz.tik yağı yerine başka ne kullanabilirim.

    YanıtlaSil
  25. Merhabalar elinize sağlık öncelikle. Bir tane ahşap kupa yaptım haşladım fakat yağlmam gerekiyor mu gerekiyorsa kurumasınımı beklemem gerekiyor yardımcı olursanız çoook mutlu olurum.

    YanıtlaSil
  26. hocam ben hazır aldım gitti gidiyordan ama bardak uçtan çatladı 4mmlik bir çatlak var nasıl tamir ettiniz?

    YanıtlaSil
  27. Ben de Kayın ağacından yaptım tuzlu suda kaynatıp 4-5 gün zeytinyağı ile beklettim ancak zeytin yağını dışarı veriyor kuksa ayrıca sıcak içecekler çalıyor... Sanırım kuksa için kayın iyi bir seçim değil. Daha uygun bir ağaç tavsiyesi verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
  28. Kuksa ölçülerini öğrenebilirmiyim acaba ben kendim yapicam ondan simdiden teşekkür ederim (yani kuksanin uzunluğu dairenin çapı falan )

    YanıtlaSil