UYKU TULUMU SEÇİMİ




Dinlenmek de yemek kadar hayatidir.Deliksiz ve iyi bir uyku çekmek,zor bir durumda endişe ve stresi azaltarak pozitif bir ruh hali içerisine girmenizi sağlar ve olumsuz düşüncelerinizden kurtulmanıza yardımcı olur.Sıcak ve kuru bir ortamda bulunmanız, açık havada çıplak bir zeminde yatmaktan çok daha güvenli hissettirir. Orman bölgelerinin nemli havasında dahi barınarak ıslak zeminden uzaklaşmak gerekmektedir.

Uyku tulumlarının özellikleri:
Uyku tulumlarının bir çok çeşidi bulunmaktadır. Çadırınızın olmadığı durumlarda bile uyku tulumu sizi sıcak tutacak kadar yalıtımlı olmalıdır. Uyku tulumlarının ıslanmasına asla izin verilmemelidir. Dolayısıyla uyku tulumlarınızı her zaman gözenekli bir kumaştan yapılmış su gerçimeyen bir kılıf içinde muhafaza edin.




Yuvarlak uçlu uyku tulumları modern uyku tulumlarının en çok bilinen modelidir. Baş, göğüs ve omuz bölgelerinde vücut ısısının kaybedilmemesini sağlar. Fermuar,astar ile desteklenmiştir. Bu,soğuğun vücudumuz boyunca uzanan fermuardan içeri girmesini engeller.


Dikdörtgen uyku tulumları vücudu tam saramadıkları için soğuk havalar için uygun değillerdir. Hava sıcaklığının "0"derecenin altına düşmediği faaliyetlerde kullanılabilir.

Uyku tulumlarının yapısı:
Kaz tüyü dolgulu uyku tulumları hafiftir ve sıcak tutar ancak kaz tüyü ıslandığında veya iyi katlanmadığında topaklanarak yalıtımı kaybedebilir. Sentetik dolgular daha kabarık ve ağırdır ancak kaz tüyü kadar konfor sağlayamaz. Sentetik dolgu ıslansa da sizi sıcak tutmaya devam edebilir ve kolaylıkla kurur.

Kaz Tüyü


Sentetik Elyaf




Uyku tulumlarında konfor dereceleri:



Uyku tulumlarının üzerinde belirli sıcaklık değerleri bulunur bu değerler Tmax -Tcomfort- Tlimit- Textreme şeklinde EN 13537 standardına göre tüm üreticilerde aynıdır.

Tmax: Standart ölçülerde bir erkeğin sıcaktan bunalmadan uyuyabileceği sıcaklığı gösterir.

Tcomfort: Standart erkek yada kadının konforlu bir şekilde uyuyabileceği sıcaklığı gösterir.

Tlimit: Standart bir erkeğin 8 saat boyunca uyanmadan uyuyabileceği sıcaklığı gösterir.

Textreme: Standart bir erkeğin hipotermi geçirmeden hayatta kalabileceği sıcaklığı gösterir.

Not: Erkek  ve kadınların  sıcaklık ihtiyaçları farklıdır bu yüzden erkek ve kadınlar için ayrı üretilen modelleri tercih etmeniz rahat bir kamp yapmanızı sağlar.

Uyku tulumu seçerken  hangi aktivite ve hangi mevsimde yaptığınız önemlidir. Mesela yazın kumsalda kamp yapıyorsanız 0 derece Textreme Dikdörtgen bir uyku tulumu işinizi çok rahat görecektir. Daha serin ilk bahar yada son bahar aylarında bulunduğunuz yerin gece sıcaklığı seçmiş olduğunuz uyku tulumun Tconfort derecesiyle aynı yada birkaç derece altı yada üstü olabilir. Ekstreme hava şartlarının olduğu bölgelerde -23 derecenin altına olan uykutulumları tercih edilmelidir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder