Su Geçirmez Kibrit Yapımı


12.01.2014 : Kampta en önemli şey ateşdir ateş için ise güvenilebilir bir ateş başlatıcı gereklidir. Başlıca ateş başlatıcılara gelirsek Çakmak, Kibrit, Magnezyum çubuğu ve ilkel bir yöntem olan ağaç dallarının sürtünmesiyle köz oluşturmak. Bu ateş başlatıcılardan en hızlısı tabiki çakmaktır ancak çakmak sudan kolay etkilenir ve işlevselliğini yitirir. Diğer bir yöntem olan magnezyum çubuğu ise metal bir parçaya sürtünerek kıvılcım çıkartarak kullanır ateş yakmak için kav,yanıcı kimyasallar vb. maddeler kullanılmadan ateş yakamazsınız.


Çakmak
Magnezyum Çubuk


 Kibrit kullanılarak ateş yakmak çakmaktan sonra en hızlı yöntemdir fakat kibrit nemden ve sudan çok kolay etkilenir bu yüzden kibritleri kullanmadığınız zamanlarda sudan korumanız gereklidir. Burada kibritleri nemden ve sudan korumak için bal mumu ile kibritlerin dışlarını saracak bir şekilde korumanın nasıl yapıldığını anlatacağım.




Öncelikle kullanacağımız bal mumunu eritmemiz gereklidir direk ateşe tutulan metal bir kap ile eritme işlemi yaparsak bal mumu yanacağı için çikolata eritmek için kullanılan benmari yöntemini kullanmamız gerekli. Sistemimizi kurduktan sonra yeterli miktardaki bal mumunu eritelim.

Kibrit seçimi yaparken kaliteli olmalarına ve boylarının uzun olmalarına önem gösterin.




Eritmiş olduğumuz bal mumuna kibritlerimizi daldırıp çıkartıyoruz bal mumu çok kısa bir sürede donacaktır. 


Tamamen donmuş olan bal mumları artık su geçirmez bir yüzey sağlıyor.


 Kibritleri bal mumuyla korumuş olsak bile ek önlem olarak su geçirmeyen bir kutu üçerisinde taşımak daha iyidir ben bir ilaç kutusu kullandım kutu hem küçük hemde su geçirmiyor.


Bu kibritleri outdoor ekipman satan bir dükkandan satın alabilirsiniz ama kendiniz yaptığınızda emin olun ateşi yaktığınızda daha çok zevk alacaksınız =) 


Notlar:
1- Bal mumunu nalburlar ve arıcılık malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz.
2- Ateş yakmadan önce kullanacağınız kibritin üstündeki bal mumunu temizlemeniz gereklidir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder