ST JAMES YOLU (Camino de Santiago)


İnsanlara verdiği ilham, kültürel, dini ve huzur dolu çağrışımları barındıran dünya çapında meşhur olan rota St. James Yolu.  Günümüzde çoğu gezginin St James yolunu yürüme fikrini aklına düşürüp bizi bu yol için yüreklendiren The Way filmini bu yazıyı okumadan önce izlemenizi tavsiye ederim.

Tarihçe:
St. James yolunun kısa tarihçesi şöyle. İsa'nın 12 havarisinden birisi olan Yakup Ms 44 yılında Kudüs'te öldürülür ve gömülmesine izin verilmez. Müritleri gemi ile şu anki  Santiago de compostela ya ulaşırlar ve kemikleri buraya gömerler ve burası kutsal bir yer kabul edilerek  Santiago de compostela şehrine dönüşür.

Rota:
St. James yolunun belirli bir başlangıç noktası bulunmamakta fakat çok tercih edilen rota Fransa pirenelerinden başlayarak  yaklaşık 800 km olan rotadır. Katolikler için kutsal bir hac yolu olarak tasarlanmasına rağmen, bugün artık tamamen bir yürüyüş yoluna dönüşmüştür.


Yukarıdaki haritada gördüğünüz gibi bir çok rota mevcut zaman ve imkanlarınıza göre kendi rotanızı belirleye bilirsiniz.


Tüm yol yukarıdaki gibi tabelalarla işaretlenmiştir.


Yolu yürüyecek olanlara pasaport denilen bir belge veriliyor ve uğradığınız her köy, otel, vb. yerlerde bir damga vurularak bu yolu yürüdüğünüzü ispatlamış oluyorsunuz. Yürüyüşünüzün sonunda katedralde bu belgeyi verdiğinizde size bir hac sertifikası düzenleniyor




Not: Yazar Paulo Coelho 1986 yılında yaptığı bu yolculuğu Hac kitabında kaleme almıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder