Doğru ekipman ile her aktivitede ve her çevrede, kaza geçirme olasılığını ciddi derecede azaltmış olursunuz. Açık alan ekipmanları satan dükkanlarda, her iklim ve bölge için tasarlanmış birçok tertibat bulabilirsiniz. Avuç dolusu para harcayarak bu göz alıcı eşyaları satın alabilirsiniz ancak önemli olan, hayatta kalmak için ihtiyaç duyacağınız doğru malzemelerin edinilmesidir. Bu yazımızda aktivitelerinizde kullanacağınız ekipmanları sıralayacağız.
KIYAFET
Kötü hava yoktur, kötü giyim vardır.
KAT PRENSİBİ:
Kat kat giyinirseniz, kumaşların arasına sıkışan havadan faydalanabilirsiniz.Bu giyim tarzı sizi, tek bir kalın kıyafet giymekten çok daha sıcak tutacaktır. Eğer çok sıcak gelirse, katlardan bazılarını çıkararak veya önünüzü açarak vücut sıcaklığınızı kontrol edebilirsiniz. Bu prensip, hem sıcak hemde soğuk havalar için geçerlidir.İlk kat: İlk kat teninize değdiği için pamuklu bir fanila veya vücuda yapışmayan ama çok bol da olmayan uzun kollu bir T-shirt olmalıdır. Ayrıca ilk kat, teri emebilecek, nefes alan bir kumaştan yapılmış olmalıdır ve kumaş nefes almaya devam etmesi için temiz tutulmalıdır.
İkinci kat: İkinci kat daha bol olmalı, ancak boyun ve bileklerdeki damarları koruyarak sıcak tutmalıdır. Fermuarlı bir boğazlı kazak veya yakası yukarı kaldırılabilen, kolları düğmeli bir gömlek tercih edebilirsiniz. Sıcak havalarda bu kat, en üst kat olacaktır. Üzerine bir rüzgarlık alabilirsiniz.
Üçüncü kat: Üçüncü kat olarak yün kazak veya hafif bir ceket tercih edebilirsiniz. Eğer harekeet halindeyseniz kutup bölgesinde olsanız dahi terlememeniz için bu katı çıkarmalısınız. Şayet hala sıcak geliyorsa, önünüzü açarak hava alabilirsiniz. Dinlenmek için mola verdiğinizde, Üşümeye başlamadan üçüncü katı giymelisiniz. Eğer yumuşak iklimli bir bölgedeyseniz üçüncü kat giysiniz, dış giysi olarak tercih edilebilir.
Dış kat: Dış giysiniz ceket veya seyahat ettiğiniz iklime bağlı olarak su geçirmeyen bir rüzgarlık olmalıdır. Kutup bölgelerinde sert rüzgarlara dayanıklı, içi keçe kaplı bir gocuk doğru tercih olacaktır. Ancak aşırı ısınmayı engellemek için, önü açılan, hava alabileceğiniz bir ceket tercih etmelisiniz. Yağmurlu bölgelerde ceketinizin üzerine bir yağmurluk giymelisiniz.
İç çamaşırı: Uzun paçalı çamaşırlara sadece 0 derecenin altında ihtiyaç duyulur. Kutup bölgelerinde kayak yapıyorsanız su geçirmeyen ve kasık bölgesini koruyan bir çamaşır tercih edilmelidir.Uzun paçalılardan giyerek de çözebilirsiniz. Ilıman iklimlerde pamuklu çamaşır giyebilirsiniz.
Pantolon : Giyeceğiniz pantolon hareket özgürlüğünüzü kısıtlamamalıdır ve ıslandığında çabuk kuruyan bir malzemeden yapılmış olmalıdır. Yağışlı iklimlerde kuşak kullanmak belinizi sıcak tutacaktır. Pantolonunuzun üzerine, bacakları yağmurdan korumak için su geçirmeyen bir kat daha giymeyi tercih edebilirsiniz. Ancak bu kat yüzünden çok fazla ısınabilirsiniz. Çok soğuk iklimlerde asıl pantolonunuz giyebilir ve bileklerinizi korumak için kalın botlar tercih edebilirsiniz.
Eğer kıyafet seçiminde kat prensibine uyarsanız her iklim için farklı giysiler tercih etmelisiniz. Hayatta kalmanız gereken bir durumda belli iklimler için özel olarak üretilmiş giysilere sahip olmaya bilirsiniz.Bu durumda korunmak için kat prensibini,barınak ve ateşle beraber kullanabilirsiniz. Çöl gibi ekstrem iklimlerin çetin koşulları altında doğru kıyafetleri seçerek kendinizi korumanız gerekir. Rüzgar, soğuk,sıcak,güneş ışığı ve yağmur ana tehditlerdir. Tropik iklim için üretilmiş bot gibi özel kıyafetler sıcak iklimler için uygun olmayabilir.Ancak,kıyafetlerinizi ihtiyaçlarınıza göre değişebilirsiniz.
AYAKKABI
Deri botlar: Deri botlar kumaş botlara göre daha az hareket kabiliyeti,daha fazla ağırlığa ve daha az nefes alma özelliklerine sahiptirler fakat kayalık ve taşlık arazilerde daha dayanıklıdırlar.
TOZLUK
Tozluklar hem sıcak iklimlerde bacağı ve pantolonların paçalarını kuru tuttuğu için hemde karlı bölgelerde bacağı kardan koruduğu için çok önemlidir. Sığ sulardan geçerken tozluklar, hepsini olmasa da suyun büyük bir bölümünü botlardan uzak tutar. Ayakta aşırı sıcak ve terlemeye sebep olmadıkları için lastik botlardan daha iyilerdir.
Kaynak: Hugh McManners - Outdoor Survival Guide
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder