Mükemmel bir ekipman kombinasyonu sadece deneme ve yanılma yoluyla oluşturulabilir. Yolculuğa başlamadan önce son kampınızda kullanmadığınız eşyaları eleyin. Her kamp yapışınızda yanınıza almadığınız ve almayı dilediğiniz eşyalar olacaktır, bu şekilde her seferinde ekipmanınızda değişiklikler meydana gelecektir. Bazı eşyalar işinize çok yarayacak ve eskiyerek yıpranacaklardır. Sonuç olarak, eşyalarınızla çok yakın bir ilişki kuracak ve eşyalarınızı kaybetmek veya kırmaktan sakınacaksınız.
Kamp yaparken en hayati malzemeler bıçak,ateş başlatıcı (çakmak,kibrit, magnezyum çubuğu, vb.) ve pusuladır bunlar doğada hayatta kalmanızı sağlayacak temel malzemelerdir. Bu malzemeler sayesinde deneyimli bir insanın hayatta kalma olasılığı yüksektir.
Kamp yaparken gerekli diğer malzemeler;
Kamp yaparken en hayati malzemeler bıçak,ateş başlatıcı (çakmak,kibrit, magnezyum çubuğu, vb.) ve pusuladır bunlar doğada hayatta kalmanızı sağlayacak temel malzemelerdir. Bu malzemeler sayesinde deneyimli bir insanın hayatta kalma olasılığı yüksektir.
Kamp yaparken gerekli diğer malzemeler;
- Harita (Bulunduğunuz bölgenin)
- Su matarası.
- Gazlı yada sıvı yakıtlı bir ocak.
- Yemek seti.
- Dürbün.
- Hayatta kalma kiti.
- Kişisel temizlik ürünleri.
- Su arıtıcı tablet yada filtre aleti.
- Balta (diğer eşyalarınızın ağırlığına göre orta yada küçük boy tercih edebilirsiniz)
- El feneri
- Çadır, Uyku tulumu ve mat
- Yiyecek
Yukarıdaki listedeki malzemeleri ihtiyaçlarınıza göre çoğalta bilirsiniz fakat unutulmamalıdır ki ne kadar çok malzeme yanınıza alırsanız taşıyacağınız ağırlıkta artacaktır.
Harita: Harita her zaman kuru tutulmalı ve kullanılan bölgeyi gösterecek şekilde dikkatlice katlanmalıdır.
Su matarası: Metal bir matara, soğuk havalarda içindeki su donarsa çatlayabilir ve plastik mataralar ateşe çok yakın bırakılırsa eriyebilirler. Soğuk havalarda mataranızda ki suyun donmamasını istiyorsanız gece uyurken mataranızı uyku tulumunuzun içine koyun böylece vücut ısınızla donmaktan korunacaktır.Plastik mataraların sağlığınız için BPA içermeyen bir maddeden yapılmış olmalarına özen gösterin.
Ocak: Kampta ocak hem yemek yapmak hemde suyunuzu sterilize etmek için gereklidir.Bulunduğunuz yerde ateş yakılması mümkün değil ise ocak kullanmanız gerekecektir. İki tip ocak modeli vardır Sıvı yakıtlı ve gaz kartuşlu. Sıvı yakıtlı ocaklar yüksek irtifalar için daha kullanışlıdır bir çok yakıt ile çalışa bilen modeller vardır (Benzin,motorin,gazyağı,vb.).Gaz kartuşlu ocaklar sürekli kullanımda sıvı yakıtlı ocaklara göre daha maliyetlidirler ve yüksek irtifalarda çalışmazlar.Sıvı yakıtlı ocakların bakımı sürekli yapılmalıdır enjektörleri sürekli temizlenmesi gerekmektedir fakat bazı ürecilerin bazı modelleri kendinden temizleme özelliğine sahiptir.Satın alırken bu özelliklerine dikkat edilmeli.
Yemek seti: Kampta yemek pişirebilmek için iyi yemek kabı işlevsel olacaktır. İç içe geçen setleri tercih etmeniz çantanızdaki yerden tasarruf etmeniz anlamına gelecektir.Bazı ürecilerin setlerinde tabak ve çatal,kaşık,bardak bulunmakta.
Dürbün: Dürbün olabildiğince küçük ve sağlam olmalıdır ve su geçirmez bile olsa bir plastik torbada muhafaza edilmelidir.
Hayatta kalma kiti: Hayatta kalma kiti doğada bulunmayan hayati eşyaları içerir. Bunlar çakmak yada su geçirmez kibrit,misine, balık kancası, kancalı iğne, mum, reflektör, tuz, iğne, iplik, ilaçlar,düdük gibi eşyalardır.Hayatta kalma kitini ileri ki yazılarımızda daha detaylı inceleyeceğiz.
Su arıtma: Doğadaki su kaynaklarına ne kadar güvenirseniz güvenin kaynatılmadan yada filtre işlemi yapılmadan içilmemelidir. Sudan kaynaklı hastalıklar sizi ishal yapabilir ve daha çok su kaybetmenize yol açar. Suyu kaynatma vaktiniz yada imkanınız olmadığı durumlarda su filtre pompası kullanabilirsiniz yada su arıtıcı tabletleri suyunuzun içine atabilirsiniz fakat su arıtıcı tabletler uzun süre kullanımda sizi kabız yapabilir. Acil durumlar dışında tabletleri kullanmamanız tavsiye edilir.
Balta: Balta belkide bıçaktan sonra en ihtiyaç duyulan el aletidir. Ağaç kesmekten ağaç parçalamaya hatta çekiç olarak da kullanabilirsiniz.
El feneri: El feneri mümkün olduğunca küçük ve su geçirmez olmalıdır.Ellerin kullanımını serbest bırakan alın feneri de tercih edilebilir.El fenerinizin lambasını Led olan modellerden tercih etmeniz pilinizin daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır.
Çadır,uyku tulumu ve mat : Doğada rahat konaklamanın anahtarı bu üçlüden geçmekte. İhtiyaçlarınıza ve bulunduğunuz bölgeye göre çadır uyku tulumu seçiminizi yaparsanız rahat bir kamp geçirirsiniz. Bu konuyla ilgili daha detaylı yazımız yayınlanacaktır.
Kaynak: Hugh McManners - Outdoor Survival Guide
Kaynak: Hugh McManners - Outdoor Survival Guide
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder